• Evenemang idag
Torsdag
21
November 2019
Skylten Linköping

Skylten: Kvinnorna som formade pophistorien

Kvinnorna som formade pophistorien

Musikhistorien är fylld av kvinnor som trummat, spelat bas, producerat och skrivit låtar. Ända sedan grammofonen slog igenom på 1920-talet och Bessie Smith gjorde bluesen mainstream har tjejer varit en viktig del av musikindustrin, men när poplexikon och Wikipedia sammanfattar de senaste hundra åren råkar det liksom alltid bli så att killarna får så mycket mer utrymme att kvinnorna inte får plats. I den aktuella, roliga och fullspäckade boken "Kvinnorna som formade pophistorien" gör Anna Charlotta Gunnarson upp med myten om det musikaliska kuttersmycket. Tjejerna har funnits, slitit, presterat och musicerat i alla möjliga former, men glömts och gömts. Därför behövs en komplettering av historien. Hur lurade den svenska schlagersångerskan Karin Juel självaste Gestapo på ockuperad mark? Hur fick skivbolagsbossen Sylvia Robinson idén som gjorde hiphopen världsberömd? Varför tjänade Dolly Parton hundratals miljoner på att tacka nej till Elvis Presley? Hur blev låtskrivaren och producenten Agnetha Fältskog reducerad till "den blonda i Abba"? Svaren är mer häpnadsväckande än man kan ana.

"Anna Charlotta Gunnarssons bok Kvinnorna som formade pophistorien är en ny karta och få svenska folkbildare och aktivister, jo jag vill kalla henne aktivist, ritar sina kartor med större precision. De är tydliga som kartor måste men också ritade med berättigad ilska över de befintliga kartornas trubbighet." Dan Hallemar, Expressen

"Tonen är perfekt. Kvinnorna som formade pophistorien är en fröjd att läsa. Full av både välkänt, okänt och passager med stark "åh fan"-känsla." Martin Söderström, Aftonbladet

Anna Charlotta Gunnarson
Författare, frilansjournalist och en av Sveriges mest kända radioröster, från program som Karlavagnen och egna prisbelönta serierna Pop och politik och Fejk. Anna Charlotta Gunnarson skriver om musik i SvD och populärkultur i tidningen Vi.
2014 nominerades hennes fackbok "Popmusik rimmar på politik" till Augustpriset och nu är hon aktuell med uppföljaren ”Kvinnorna som formade pophistorien”. Har bandet 500 mil med linköpingsmusikern Christel Valsinger.

Samtal förs tillsammans med Dick Magnusson, känd som arrangör i Klubb din Mamma under många år och numera skribent för Drefvet och Messed! Up Magazine.

Samtalet startar 19.00 och håller på ca en timme, sedan finns det utrymme för frågor från publiken.
Caféet är öppet innan samtalet startar.

Biljettpris 80 kr. Ingen försäljning i dörren.

I siffror

448 st

har besökt evenemanget på Linkoping.com

POPULÄRT I Linköping JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Linkoping.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Linköping. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Ticketmaster

Sortera efter

 

Augusti