• Evenemang idag
Onsdag
8
Maj 2019
Linköping Konsert & Kongress Linköping

PRATTÉ & SIBELIUS

Anton Edvard Pratté var ledare för Norrköpings orkestersällskap på 1830-talet. Men därefter har han totalt fallit i glömska. Det är med viss stolthet vi nu letar fram hans musik igen. Han var mycket berömd som harpist, och erbjöds även harptjänsten i Hovkapellet, men han valde att turnera runt på östgötska och värmländska herrgårdar, och levde ett sådant kavaljersliv som Selma Lagerlöf skildrat i sina romaner. Han komponerade nästan bara musik för sin egen harpa, och är på detta sätt en helt unik svensk tonsättare. Som solist i hans harpkonsert hör vi SONs egen harpist Delphine Constantin Reznik.
Praktverk som final
Så slutar säsongen med en av den nordiska musiken portalverk, Sibelius femte symfoni, en heroisk och färgrik musik. Naturen är ständigt närvarande under hans arbete, och i dagboken skriver han:
”Såg idag tio före elva 16 svanor. Ett av de största intrycken i mitt liv! Lätet av samma träblåsartyp som tranornas, men utan tremolo … Naturmystik och livsve! Femte symfonins finaltema (och här noterade tonsättaren trumpetens svingande tema): svantemat.”
Dirigentbyte: Rumon Gamba ersätter Dalia Stasevska.
Levande musikarv
Kvällens framförande av Anton Edvard Prattés Harpkonsert har möjliggjorts genom Kungl. Musikaliska akademiens stora satsning Levande Musikarv. Editör för notutgåvan är professor Anders Wiklund.
En stor del av den äldre svenska konstmusiken är i dag otillgänglig eftersom notmaterial saknas eller är i så dåligt skick att det är oanvändbart. Genom arbetet inom Levande musikarv blir nu musik från flera århundraden fritt tillgänglig för musiker både i Sverige och utomlands. Syftet är att tillgängliggöra den dolda svenska musikskatten och göra den till en självklar del av konsertrepertoaren.
Levande Musikarv kan nås på http://levandemusikarv.se Där finner ni en databas med fyllig information på svenska och engelska om musik och tonsättare samt fritt nedladdningsbara notutgåvor.
PRATTÉ Harpkonsert
SIBELIUS Symfoni nr 5
Dirigent: Dirigentbyte, Rumon Gamba ersätter Dalia Stasevska.
Solist Delphine Constantin Reznik harpa
Insläpp 17:30
Garderobsavgift ingår.
Längd ca 1 timme
Lokal: Crusellhallen
Reservation för programändringar.
Rullstolsplatser bokas hos Linköping Konsert & Kongress 013-190 00 00
Gör din kväll till en helkväll!
Denna kväll serveras det soppa i Marmorfoajén.
Kvällens soppa: Grön ärtsoppa serveras med två sorters hembakat bröd, smör och ost.
95 kr
Boka ditt bord på tel: 013 - 190 00 30.
Bistro & Bar öppnar 2 timmar innan föreställningen.
För mer information och kommande evenemang besök gärna vår hemsida www.konsertkongress.se

Biljetter & tider

Det här evenemanget har passerat sitt slutdatum eller är borttaget och går därför inte längre att boka.
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Linköping Konsert & Kongress). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. PRATTÉ & SIBELIUS, Linköping Konsert & Kongress

POPULÄRT I Linköping JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Linkoping.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Linköping. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Showtic   Biljettforum   Ticketmaster   Facebook

Sortera efter

 

Maj