• Evenemang idag
Söndag
18
Februari 2018
Linköping Konsert & Kongress Linköping

Staffan Scheja & Linköpings Symfoniorkester

Staffan Scheja möter Liso. Solist: Staffan Scheja. Piano: Elfrida Andrée konsertuvertyr (1865). Nielsen symfoni nr 1 Grieg pianokonsert a-moll.

Elfrida Andrée föddes i Visby och tog organistexamen vid Musikkonservatoriet i Stockholm 1857. 1865 blev hon vår första kvinnliga telegrafist, och öppnade därmed en yrkeskarriär som åtskilliga kvinnor kom att nappa på. Dessutom blev hon efter en lagändring vår första kvinnliga domkyrkoorganist 1867. Hon anställdes i Göteborg, och kom att stanna där till sin död. Hennes musikaliska insatser i denna stad är överväldigande. Hon verkade nämligen även som dirigent och ledde från 1897 inte mindre än 800 folkkonserter. Konsertuvertyren i D-dur fullbordads i Göteborg i mars 1873.

Mot slutet av 1890 skrev Carl Nielsen att han lyckats med en bra start på sin första symfoni och under de kommande åren skulle han arbeta flitigt på den. Han var mån om att ge den en personlig karaktär, och det är förvisso originellt att starta en g-mollsymfoni med ett kraftfullt ackord i C-dur. Det är också C-dur som går segrande ur striden eftersom hela symfonin slutar med jublande C-durfanfarer. Men den hade tärt på krafterna och resulterat i överansträngning och hjärtbesvär. Uruppförandet ägde rum 1894. Det Kongelige Kapel spelade under ledning av norrmannen Johan Svendsen, och orkesterns andreviolinist, Carl Nielsen själv, lär blygt ha rest sig tre gånger för att tacka för bifallet. Efter uruppförandet kunde man i Dannebrogen läsa att ”Carl Nielsen kan efter detta arbete räknas som en av våra säkraste musikerbegåvningar. Han har en lycklig förmåga att gå rakt på sak, att finna korta, pregnanta motiv”.

I april 1869 befann sig den store ryske tonsättaren och pianisten Anton Rubinstein i Köpenhamn. Som vanligt fraktade han sin egen flygel med sig, och eftersom han förstod att konserten denna kväll skulle bli historisk, ställde han flygeln till förfogande när den norske pianisten Edmund Neupert skulle uruppföra Edvard Griegs pianokonsert. Efter konserten skrev Neupert till Grieg, som själv inte kunnat närvara: ”I lördags ljöd Er gudomliga konsert i Casinos stora sal. Jag firade i sanning storartade triumfer. Redan efter kadensen i första delen bröt det ut en veritabel publikstorm. De tre fruktade kritikerna Gade, Rubinstein och Hartmann satt uppe i logen och applåderade av alla krafter. Jag kan hälsa från Rubinstein och tala om att han verkligen är förbluffad över att få höra en sådan genial komposition…” När konserten några månader senare spelades för första gången i Kristiania (Oslo) var tonsättaren åter förhindrad att närvara. Men med tiden skulle han både få höra den och komma att framföra den själv åtskilliga gånger, både som pianist och som dirigent.

Mer info: http://konsertkongress.se/musik/staffan-scheja-m%C3%B6ter-liso-link%C3%B6pings-symfoniorkester

KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(Linköping Konsert & Kongress). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. Staffan Scheja & Linköpings Symfoniorkester, Linköping Konsert & Kongress

POPULÄRT I Linköping JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Linkoping.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Linköping. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Showtic   Biljettforum   Ticketmaster   Facebook

Sortera efter

 

Mars